^ Nazad na vrh
Serbian English German Russian Spanish

Sajt www.naos.org.rs koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu i ubrzaju vam učitavanje sadržaja. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politkom privatnosti i Uslovima korišćenja.

Обавештење

Кликните за више информација


 

ХIII традиционални турнир
"НЕСАЛОМИВИ"
ДРУШТВО МАЛО АЛИ ОДАБРАНО

Као по вишегодишњем обичају и навици, највећи заљубљеници у старо оружје окупљају се, с јесени, у клубу стрелаца ,,Муш" на Новом Београду. Ове године михољданско топло време и слава Света Петка су само употпунили и доказали да све се може кад се хоће, или како би рекли ,, кадри стићи и . . .

Мало касније него што је уобичајено, 27.10.2019. год. одржан је традиционални турнир ,, НЕСАЛОМИВИ" који већ годинама, у организацији Националне Асоцијације за Оружје Србије (НАОС) окупља колекционаре, стрелце, оружаре, такмичаре као и све љубитеље ове врсте оружја.

На ватреној линији

Нешто мања посета гостију на турниру сигурно није утицала на расположење такмичара који су ове године поновили прошлогодишњи рекорд али са процентуално вишим учинком на мети.
Опробана и доказана пракса са изложбеном продајом примерака је и ове године поновљена а имало се шта видети и чути.

Колекционари као да су се договорили па је на столу било изложено 20-так пиштоља марке Валтер Р-38. Такође, наш члан, колекционар и врстан познавалац оружја је показао разне моделе Валтера Р-38 из своје богате колекције. На столу су се нашли и Лугери (више модела), Збројовка Vz 27, Бровинг (Brauning HP 35), Маузер(Mauser Hsc), док су се од старих револвера могли видети Гасер (Gasser) М 1870, Гасер Кропачек кал. 9мм, Наган (Nagant) 1895 кал. 7.63, Глисенти М 1894 кал.10.35 али и лепо очуван примерак белгијског револвера система Лефоше, са и очним паљењем у кал. 9 мм.

Изложено колекционарско оружје Пажња колекционара

Као и на столу тако су и на стрелишту (15 метарском) најбројнији а слободно можемо рећи и најуспешнији били Валтери Р-38. Више од 70% такмичара на ватреној линији је гађали из овог пиштоља а рекордних 42. такмичара је упуцало 1.542 круга што са просечних 36,71 представља знатно бољи резултат него прошле године.
За прво место одмах се издвојио Петровић Саша, са 48 кругова док је друго односно треће место решено распуцавањем између другопласираног Слободана Боснића(46+9+10) и трећепласираног Борислава Бабића (46+9+9).

Најуспешнији мушкарци
Петровић који је и прошлогодишњи победник турнира ,,НЕСАЛОМИВИ" је поред дипломе, медаље и књига освојио и вредну прву награду поново му је уписано име на прелазном пехару победника.

Ана Пилетић најпрецизнија дама

Даме су на турниру биле врло расположене најбоље резултате су постигле:


1. Ана Пилетић .............. 44 круга

2. Александра Бојовић ... 42 круга
3. Марина Лачковић ...... 37 круговаДамама такмичарима су подељене и утешне награде чији је дародавац ,,Снајпер" из Београда за 4. и 5. место.

Најуспешније даме
Због већег броја такмичара и распуцавању поздравни говори су били увод у доделу медаља. Присутнима су се пригодним речима о турниру и о будућим активностима везаним за измене и допуне ЗОМ-и, обратили председник секције колекционара др Горан Бојовић и генерални секретар НАОС-а Душко Илић. Они су такође изразили захвалност свим учесницима, спонзорима и медијским спонзорима,специјализованом часопису ,,Калибар" и магазину ,,Предатор" који су помогли у организацији турнира.
Посебни су били интересантни примери са којима се сусрећу колекционари приликом регулисања документације везане за ове сведоке прошлости. Шароликост таквих пример у тумачењу закона среће се са мноштвом различитости од општине до општине.
И на крају, за оне који нису били у могућности да буду у Муш-у, остаје жеља присутних да се и догодине видимо истим поводом и на истом месту.

 

Припремио: Др Горан Бојовић