^ Nazad na vrh
Serbian English German Russian Spanish

Sajt www.naos.org.rs koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu i ubrzaju vam učitavanje sadržaja. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politkom privatnosti i Uslovima korišćenja.

Kolekcionari oružja


КОЛЕКЦИОНАРИ ИЛИ ЉУБИТЕЉИ СТАРОГ ОРУЖЈА?


Недавно одржан турнир „Несаломиви 2012“ још једном је подстакао бурну расправу о категорији старог оружја и правној регулативи по тренутном важећем Закону о оружју и муницији. Национална Асоцијација за Оружје Србије (НАОС) и колекционарска секција као њен део, кроз бројне активности, манифестације и контакте увидела је проблеме с којима се срећу грађани Републике Србије, који су посредно или непосредно, укључени или заинтересовани за ову категорију оружја.

Ако сте добро приметили до сада, сем у називу „Колекционарска секција“ није се спомињало колекционарство, колекционари или пак колекционарска дозвола.

Колекционари оружја

Разлог је врло јасан јер у Закону о оружју и муницији објављеном у Службеном Гласнику РС бр. 39/93, још увек важећем, ових термина нема. До сада су љубитељи старог оружја (колекционари) који поседују збирке-колекције од више комада таквог оружја за своје примерке, поседовали или трофејне или редовне дозволе за држање оружја. 

Прва група љубитеља који имају трофејне дозволе за оружје углавном је ограничена са бројем примерака и најчешће у немогућности преношења трофејног права ако дође до евентуалне купопродаје од стране трећег лица. Повољност коју носи трофејна дозвола је изузетост (ослобађање) од плаћања годишњег пореза на оружје (Сл.гл.43/04).

Колекционари оружјаКолекционари оружја 

Друга група љубитеља оружја је многобројнија али је и знатно угроженија. Када се каже угроженија мисли се на финансијске издатке које ови грађани – љубитељи оружја имају почев од 2001. године па све до данас. Напомињемо и на тренутно актуелне проблеме са обрачунатим каматама на неплаћене годишње порезе на оружје, који су погодили највише управо ову групу грађана.

Желимо да се осврнемо управо на љубитеље оружја који су често све своје слободно време, да не кажемо и већи део свог живота  а  сигурно и знатна финансијска срества издвојили за свој хоби. Из дугогодишње праксе и бројних сусрета закључили смо да су то поштени, вредни и угледни грађани наше земље који само желе да правно регулишу статус свог хобија. Зато ће се у тексту дати конкретна упутства и  који су легални путеви у добијању потребних докумената, за сада у категорији старо оружје. Старо оружје је дефинисано у Закону о оружју и муницији (Сл.глас 39/93 кроз чл. 3. став 5.; чл. 10. став 3; чл. 11; чл. 35. став 5;)

Колекционари оружја

Најинтересантнији члан за љубитеље оружја је свакако чл.10, став 3, којим се каже „Старо оружје може се набављати и држати, уз предходну пријаву надлежном органу.“ То практично значи да сваки љубитељ старог оружја може да пријави одређено старо оружје надлежном органу, без доказивања порекла.Поступак прати и треба се доставити још и уверење да се против лица не води кривични поступак.  

У наслову потребно је навести: ПРИЈАВА СТАРОГ ОРУЖЈА. Пријава треба да садржи податке о конкретном оружју везане за: порекло (земља, евентуално време настанка...), врсту (марка, калибар, дужина и регистарски број) и историјско уметничку вредност (старо оружје из минулих ратова које више није у употреби).Из праксе је познато да су са поступком, углавном због ретких захтева, и сами референти за оружје слабије упознати,па поступак због тумачења основе по којој се подноси пријава, траје око 2 месеца. МУП на основу пријаве издаје: ОДОБРЕЊЕ ЗА ДРЖАЊЕ СТАРОГ ОРУЖЈА. Оно што ће посебно обрадовати читаоце и љубитеље оружја је повољност што старо оружје не подлеже плаћању годишњег пореза.

Колекционари оружја

У мало тежој и временски дужој процедури се налазе љубитељи оружја који за то оружје поседују редовне оружне листове за држање. Поступак је сличан са претходним с тим, што је потребно да од референта за оружје у  вашем месту пребивалишта тражите (и поднесете) захтев за вештачење старог оружја. На основу достављеног захтева, судски вештак (најчешће из трасолошке и механоскопске области) издаје  НАЛАЗ да се ради о старом оружју, на основу којег  а после подношења пријаве, МУП издаје ОДОБРЕЊЕ ЗА ДРЖАЊЕ СТАРОГ ОРУЖЈА. За овај случај је нарочито важно да органи МУП-а проследе званично обавештење Управи прихода о брисању лица из евиденције као држаоца оружја, чиме се уједно и ослобађа плаћања годишњег пореза.

Напомињемо такође, да се ово одобрење искључиво односи на држање старог оружја као и да се за исто не може поседовати и набављати муниција.

Овим текстом НАОС и колекционарска секција  желе да помогну свим љубитељима оружја нарочито старог и да се превазиђе оваква врста углавном правно-финансијских проблема.Посебно треба нагласити  да су у доба кризе готово увек присутни странци или стране фирме спремне за откуп често читавих и врло вредних колекција.
Надамо се да ће појашњење процедуре утицати да сведоци прошлости са ових простора остану у збиркама и колекцијама наших љубитеља оружја јер оно неоспорно представља културно-историјско и национално благо Србије дубоко проткано са традицијом.

Колекционари оружја

Законом о порезима на употребу, држање и ношење добара, чланом 24. прописан је годишњи порез на оружје, од 2.920,00 динара ( пиштољи и револвери) за 2012. годину.

НАОС је, одмах по свом оснивању, уочавањем наведених проблема, радила на садржају новог закона о оружју и муницији и предлог текста новог закона (у чијој су разради учествовали еминентни стучњаци из војске, полиције и судства) проследили МУП-у, надлежном за спровођење овог закона и контролу активности у области оружја. Овим предлогом НАОС је иницирао да и МУП (у оквиру својих надлежности) крене са радом на изради потпуно новог закона о оружју.

Председник секције колекционара
Др Горан Бојовић


...

 


Одржан је 6. турнир у гађању старим оружјем

„НЕСАЛОМИВИ 2012“ 

 

      Истински заљубљеници у старо оружје имали су прилику да у просторијама Клуба стрелаца „Муш“ на Новом Београду, 16.09.2012. године, уживају у петосатном дружењу на турниру „Несаломиви 2012“. Већ по традицији организатор овог турнира била је Национална Асоцијација за Оружје Србије и њена колекционарска секција.

     Госте, колекционаре и све присутне прво је поздравила и пожелела добродошлицу председница Асоцијације мр Зорица Суботић, док се др Горан Бојовић, испред колекционарске секције осврнуо на досадашње и будуће акције Асоцијације уједно пожелевши такмичарима мирну руку и сигурно око.

Oтварање турнира

     Опште је мишљење да је ово био најпосећенији и најсвеобухватнији турнир до сада јер је поред изложбеног дела старог оружја имао едукативни карактер, изложбу штампаних издања и расправу о стању старог оружја на нашим просторима.

     Више од сто посетилаца разгледали су изложене колекционарске примерке оружја међу којима је највише било најтрофејнијих Парабелума (артиљеријски модел) и Валтера П-38 (са краћом и дужом цеви), али и врло лепо очувани: „Соlt“ М-1911, HP35, „SAUER & SOHN“, “Beretta” мод.34, „Steyr”, „LIGNOSE” и други.  

Посетиоци пажљиво слушају излагање председника колекционара

     Интересантно је да на турниру, што је уједно и слика заступљености на простору Србије, знатно мање има револвера, мада су по свим оствареним резултатима на турнирима увек били високо пласирани. Одређени број карабина и ловачких пушака орозара и положара старих и по 200.година такође је нашао место међу изложеним примерцима. Међу њима би свакако издвојили солидно очувану и високо квалитетну енглеску ловачку пушку, двоцевку, марке G.E.Levis, у калибру 12, чије је седиште било у Бирмингену.

     Стални пријатељ турнира, фирма „Статус стил“ из Земуна је имала изложене своје прелепе експонате, посребрену официрску сабљу, парадни ваздухопловни бодеж као и танто и борбени нож.

     Да колекционари не запостављају хладно оружје показује и присуство добро познатог г-дина Милете Ћурчића из Меленаца који је представио уникатне ножеве из свог производног програма.
На турниру је примерке како ватреног тако и хладног оружја изложио и г-дин Миша Силашки из Бечеја, уз договор да ће НАОС у том граду организовати сличан скуп.

     Међу присутним колекционарима, у живој полемици о старом оружју, биле су теме о правној регулативи пријављивања и добијања одобрења за сакупљање старог оружја. Нарочито актуелна тема је била, због тренутног финансијског стања, плаћање годишњег пореза на оружје од 2.920 дин. од којег ова категорија није изузета. Свакако је турнир „Несаломиви 2012“ оплеменило присуство аутора бројних штампаних издања из домена наоружања који су се одазвали на позив организатора и чије смо књиге и каталоге имали прилику да имамо у рукама.

 књиге и каталози

       Г-дин Бранко Богдановић уредник часописа за оружје „Москва“ представио се са своја два репрезентативна издања:

  • Пушке; Два века пушака на територији Југославије (издање 1990) и
  • Српски Маузер (издање 2004).  

     Г-дин Вук Обрадовић, кустос Војног музеја у Београду:

    • Пешадијско аутоматско оружје Другог Светског рата (2012)
  • Војне пушке великог калибра (2011)
 Бранко Богдановић и Вук Обрадовић са председницом НАОС-а  уручење захвалнице Алаксандру Алексићу

     За све који нису посетили изложбу „Кад оружје утихне“ у Историјском музеју Србије ово је била прилика да дођу у посед луксузно опремљеног каталога збирке „Оружје и Војна опрема“. Поред могућности куповине књига и добијања потписа од стране аутора, посетиоци су могли и да разговарају са угледним гостима.

     Драж и први пут на турниру дало је присуство оружара Митић Миодрага- Миткета (сервис оружја „Трофеј“ у Земуну, тел.011/316-46-42), који је имао прилику да упозна и објасни колекционарима најчешће потешкоће у функционисању оружја као и начин одржавања ових времешних лепотана.

     Такмичарски део турнира је као и до сада прошао у фер и витешкој борби каква доликује правим заљубљеницима у оружје. Такмичари ( њих 27, међу којима и две даме) гађали су са три пробна и пет метака за меч кружну мету 50х50 цм на удаљености од 15 метара.

најуспешнији у гађању

     Турнир „Несаломиви 2012“ је добио победника и то је Илић Слободан који је гађајући из Колта М-1911 (кал.45АЦП) погодио 49 кругова. Њему је припао прелазни пехар „Несаломиви“, медаља, диплома и бајонет М-24 за освојено прво место.

     Друго место, медаљу, диплому и колекционарски примерак револвера освојио је секретар НАОС-а Душко Илић, гађајући из Парабелума (9мм) са погођених 48 кругова и на тај начин показао да у руководству НАОС-а раде људи који „знају свој посао“.

     Треће место је са 45 кругова освојио Игор Петровић пуцајући из Валтера П-38 (9мм), он је добитник медаље, дипломе и бајонета М-48.

     Пракса НАОС-а је да троје првопласираних такмичара гратис добију чланску карту, тако да је карта уручена трећепласираном Игору Петровићу.

 

 „НЕСАЛОМИВИ“ (VI) – 2012

  РАНГ ЛИСТА:

ранг

Име и презиме

1

2

3

3

5

укупно

1.

Слободан Илић

10

10

10

10

9

49

2.

Душко Илић

10

10

10

9

9

48

3.

Игор Петровић

10

10

9

8

8

45

4.

Дамјан Арсић

10

9

9

8

8

44

5.

Добривој Царевић

9

9

9

9

8

44

6.

Марко Тошић

10

9

9

9

5

43

7.

Милан Вуковић

10

9

8

8

7

42

8.

Љубица Илић

10

9

8

7

6

40

9.

Првослав Обрадовић

9

9

8

7

6

39

10.

Борис Момиров

8

8

8

7

7

38

11.

Иван Јукановић

10

9

7

7

3

36

12.

Јелена Доцић

9

9

8

6

4

36

13.

Анђелко Митровић

9

8

6

6

6

35

14.

Немања Маринковић

9

7

7

6

6

35

15.

Драган Коњикушић

10

8

7

6

0

31

16.

Борислав Бабић

8

6

6

5

5

30

17.

Мирослав Силашки

9

8

6

0

0

23

18.

Синиша Вујић

5

5

4

4

3

21

19.

Владимир Еремић

10

9

1

0

0

20

20.

Никола Вејин

10

6

3

1

0

20

21.

Душан Глишић

5

4

4

4

0

17

22.

Драган Станулов

10

3

2

0

0

15

23.

Стево Видаковић

8

4

1

1

1

15

24.

Горан Бојовић

7

3

3

2

0

15

25.

Зоран Петровић

4

3

1

0

0

8

26.

Иван Еремић

4

3

0

0

0

7

27.

Драган Петровић

3

0

0

0

0

3

     Национална асоцијација се на крају турнира захвалила на медијској подршци специјализованом часопису „Калибар“ и магазину „Одбрана“, а захвалнице су подељене: КС „Муш “, магазину „Одбрана“, др Светиславу Станојевићу, Александру Алексићу, Бранку Богдановићу, Вуку Обрадовићу, и Драгану Радивојевићу из Лазаревца.

     И на крају да за будућност не треба бринути доказ је и присуство најмлађих десетогодишњака који су се опробали у незваничној конкуренцији у гађању малокалибарским пиштољем. Резултати нису толико битни колико култура и љубав према оружју, па су им уместо медаља додељене значке аустралијског стрељачког клуба из Камбере.

 Слика најмлађих са победником Слободаном Илићем

Са овим подмлатком и преко десет пута старијим колекционарским оружјем поздрављамо Вас са турнира „Несаломљиви 2012“ у нади за скоро виђење.

др Горан Бојовић