^ Nazad na vrh
Serbian English German Russian Spanish

Revolver sa cvećem


Анализа података оправдава поседовање оружјa

РЕВОЛВЕР СА ЦВЕЋЕМ

 

Prof dr Dragan VeselinovПо степену цивилне наоружаности грађана, Србија је друга земља на свету. Далеко испред нас су САД, а одмах до нас је Јемен. Швајцарска је четврта, али видно заостаје. Потом у ред стају Финска, Кипар, Саудијска Арабија, Ирак, Уругвај, Шведска, Норвешка, Француска и други. Канађани су 12, Аустријанци 13, Немци 14. Скоро 90% Американаца је наоружано, Срба преко 58%, Јеменаца близу 55%, Швајцараца око 46% – подаци: Small Arms Survey 2007. Ови подаци показују просечну наоружаност грађана по глави становника. Они не обухватају нелегалну наоружаност, а када би, онда би се редослед међу земљама унеколико пореметио. Подаци не обухватају ни легалну војну наоружаност грађана, а када би се и она унела у анализу онда би Швајцарци и Израелци побољшали позицију. Примера ради, у Швајцарској је служење војске обавезно за све мушкарце, који потом добијају машинке да носе кући. Ове пушке не улазе у број цивилно наоружаних грађана. Када им истекне статус у резерви, Швајцарци могу да купе своје оружје – или да га врате. Жене служе војску ако желе, и оне носе оружје кући. У Израелу сви носе оружје кући, и мушкарци и жене, али не могу да га накнадно купе. Ни те пушке, нити пиштољи не улазе у број цивилне наоружаности грађана иако су oни наоружани.

Само је у две земље на свету право грађанина да поседује и носи оружје проглашено уставним природним правом, у САД-у и Јемену. Оно је максимално идеолошки и правно заштићено и „никада" се не може поништити. У свим осталим земљама, оно је везано за обично право грађанина које он искоришћава под условима далеко тежим од оних у овим двема земљама. Редукција овог права иде све до готово забране на било какву наоружаност ватреним оружјем.

Један од главних аргумената за ограничавање права грађанина да поседује и носи оружје је да ће са мање пиштоља у народу бити мање криминала и насилних смрти у породици. Свет без револвера је наводно оаза сигурности.

Подаци то побијају. Управо су државе у којима је грађанину готово забрањено да има пиштољ и да сопственом руком брани свој живот, дом и част своје породице, највише оптерећене криминалом и насилном смрћу изазвану пиштољем, као и другим врстама оружја. Тамо је наоружаност илегална, а насиље је проузроковано сиромаштвом, расизмом и социјалном мржњом. Пиштољ не пуца сам од себе. Те државе су: Хондурас, Свазиленд, Гватемала, Салвадор, Јамајка, Колумбија, Јужна Африка, Панама, Уругвај, Мексико – земље Латинске Америке и Африке. У овим земљама, на 100 хиљада становника погине од пиштоља, у Хондурасу близу 65 лица, до око 12 у Мексику – подаци : Kaiser 2004, Deaths Due to Injury by Firearms per 100 000 Population, StateHealyhFacts.org, 2008-04-08.

Србија стоји одлично, она је у групи европских и ваневропских земаља са малом смртношћу, до 5 несрећа на 100 хиљада становника, са индексом 3,9, заједно са Швајцарцима – 3, 8, Чилеанцима – 3,7, Финцима – 3,6, Хрватима – 3,5, Французима – 3,0. Наравно, Американци су испред са индексом 10,3, али их следе Црногорци са 8,5, Никарагва са 7,3, Грци са 4,8 и други. Ваља узети у обзир да цифре обухватају не једино криминална убиства, већ и самоубиства пиштољима, као и чисте несреће, код рецимо пуњења и расклапања оружја. Ово упозорење је за нас важно.

Ево и зашто: Положај Србије говори да је култура владања оружјем у њој за поштовање. Подаци указују да Срби, у ствари, избегавају да употребе оружје! За народ који је по наоружаности други на свету то је изузетно снажан прилог тврдњи да наоружан грађанин није узрок криминала. Убедљиву већину смрти ватреним оружјем у Србији изазивају самоубице – ови несрећни људи дижући руку на себе дају 72% од укупног броја смрти од ватреног оружја. Неко ће казати: „ А да није имао пиштољ био би жив". Нажалост, вероватно не би, јер је мост на Дунаву близу, ту је и конопац, воз пролази поред куће, гледа са високог балкона надоле... Јапанци после II Св. рата немају цивилно оружје, а када су га и имали, убијали би се из части сечивом. Чак је и стопа убистава у Србији, независно од врсте оружја (пиштољ, нож, секира, отров, бомба, намерне ауто-несреће, чедоморство, итд) међу најнижима у свету. Наша стопа је 1,2 убиство на 100 хиљада становника, док је светски просек 6,2. Уређена и мирна Канада је несигурнија од Србије са стопом од 1,6 , а нису упадљиво бољи од нас ни разоружани Енглези са стопом од 1,0, док су голоруки Данци на Гренланду најгори Европљани са стопом од 19,4 - подаци: Global Study on Homicide 2011, UNODC.

Боља анализа од ове кратке би свакао указала да су Срби одговоран наоружан народ. Злоупотребе има. Али, ако се упоредимо са Новозеланђанима којима је апсолутно забрањено да поседују ручно ватрено оружје, а имају стопу насилне смртности од 0,9, онда је јасно да степен наоружаности народа и заступање права грађанина на оружје не проузрокује криминал и није претња миру и стабилности у земљи. Био народ наоружан или ненаоружан, криминал и неред изазивају беда, језик мржње, идеологије шовинизма, неправедна расподела капитала, лоше образовање, слабо судство, дискриминација и друга зла. Можда је изненађење за све нас, али Србин доказује да упркос свим невољама у својој земљи, из његовог пиштоља вири ружа.

На крају, одавно је позната истина: Забранимо грађанину да поседује оружје - криминалци ће га увек имати. Њих забране не погађају. Они желе да буду дрипци. Чак се и радују, јер ако је грађанин разоружан, неваљалац је сигурнији да ће некажњено починити неподобштину. И још једна истина: Забранимо грађанину да поседује оружје – имаће га само полиција и војска. А ко ће да брани слободу и демократски политички систем? Зар једино полиција... и тајна служба? Грађанин ће мирно да спава? Зар држава није његова, зар сме да буде слабији од војске и полиције? Шта ако се оне одметну и дигну у силу изнад народа? И ко ће да брани општи цивилни ред и мир? Зар полиција брже стиже у кућу у којој је силовање у току од правде оца који ће част своје нападнуте кћери бранити први, са пиштољем, по цену свог живота? Грађанин је прва линија одбране, војска и полиција су другопозивци. Наш народ каже: „Другачије овца блеји кад је гледа вук".

Проф. др Драган Веселинов

Komentari  

 
+5 #12 Душко 03-02-2015 23:24
Као што сам најавио у првом коментару, обавештавам све кориснике сајта да ће НАОС организовати конференцију за штампу под радним називом "У сусрет новом Закону о оружју и муницији". Конференција ће се одржати у Клубу спортиста "Партизан" у Београду, у четвртак, 05.02.2015. године са почетком у 12,00 часова.
 
 
+7 #11 Душко 27-01-2015 00:35
Наравно да по броју легалног оружја у односу на број становника Србија никако није на другом месту у свету. Имамо податак да у Србији има око 1.150.000 комада регистрованог оружја а при том Србија има око 7.000.000 становника, ко макар мало зна математику, то не може бити 58%, већ неких 16%. Са овим реалним процентом, ми смо испод европског просека. НАОС је тај податак истакао више пута, али новинари упорно из године у годину повећавају број оружја код грађана Србије (редовно сабирајући легално и илегално), па су за последњих пет година од 1,5 милиона стигли до преко 4 милиона цеви. Оваква писања сигурно нису у интересу грађана Србије, а у чијем су интересу можемо нагађати.
 
 
+8 #10 Душан 26-01-2015 15:14
Одакле вам податак да смо ми други после Амера !!! То је немогуће,...Нек ом одговара да нас представља у том светлу зато што нас се плаше.Немогуће је да смо ми пре Немаца Француза сигуран сам и талијана.Сигура н сам да бар неко то у НАОС у зна ,ал зашто не обелодани то је већ нешто друго.Без обзира на то текст је ок.Поздрав !!!
 
 
+9 #9 Vlada 13-01-2015 09:13
Svaka čast Dragane. Ovo što si ti napisao misli bar 90% žitelja Srbije. Žalosno je samo što sve to ne zavisi samo od nas i naše vlade već nam većinu plasiraju sa strane. Na žalost ono za ovcu i vuka i za njih važi, jer neki su su se na nama dobro opekli pa sada , pošto su u mogućnosti, mogu dobro da nam podseku krila.
 
 
+10 #8 БАТА 10-01-2015 14:25
Одличан текст Професора Веселинова, само кад би дао Бог да већина оних који одлучују о крајњем облику овог закона ЗОМ бар приближно размишљају на овај начин.
 
 
+11 #7 Борислав 06-01-2015 22:50
Врло квалитетно и разложно урађена анализа. Све похвале.
 
 
+15 #6 Дамјан, Топола 26-12-2014 10:34
Одавно нисам прочитао да је неко овако добро обрадио ову тему и сагледао све њене аспекте, аргументовао и на крају закључио. И овоме стварно нема шта да се још дода! А нема шта да се дода јер је ово размишљање плод здравог разума и такав треба да буде и сваки закон, па и овај о коме сада полемишемо. На НАОС-у (тј. на нама) је да се тај глас здравог разума чује и уважи. Сада је прилика за то јер закони не улазе у скупштинску процедуру баш често ...
 
 
+9 #5 ja1 25-12-2014 14:57
sad pročitah, Vlada je usvojila predlog nacrta ZOM, znači da će uskoro biti u skupštinskoj proceduri?
 
 
+14 #4 Željko 24-12-2014 11:03
Tekst je odličan, sadržajan i pun korisnih informacija i sugestija, uz nadu da će preko Naos-a stići do onih kojima je namenjen i koji o novom ZOM-u odlučuju.
Sve pohvale Prof. dr Draganu Veselinovu
 
 
+18 #3 filip 23-12-2014 20:21
svaka cast na tekstu ovo je prava sustina koju u sebi drzi svaki normalan vlasnik legalnog oruzija. bravo
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži